Cukinia zapiekana z łopatką wieprzową wolno gotowaną w stylu azjatyckim
DANIA GŁÓWNEPRZYSTAWKI- 30 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
- 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej ZM Warmi
- 1 duża cukinia
- 50 g tartego sera mozzarella
- 2 cebulki dymki (od szczypiorku)
Marynata:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka gęstego sosu teryiaki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego drobno imbiru
- łyżka oleju
- łyżeczka przyprawy pięć smaków
Sos szczypiorkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- solidna garść świeżego szczypiorku
- sól
- pieprz
Do podania: świeża papryczka chili, świeży szczypiorek
Wyjmij mięso z woreczka, osusz. Rozdziel na kawałki, a następnie zamarynuj. Dodaj miód, sos teryiaki, sos sojowy, posiekany imbir, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawę pięć smaków. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń gniazda nasienne, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię skrop oliwą lub olejem, a następnie obficie nafaszeruj zamarynowanym mięsem, posyp posiekaną cebulką dymką, a następnie serem mozzarella.
Włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (termoobieg) i zapiekaj przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny, pieprz, sól i garść świeżego szczypiorku, drobno posiekanego. Zmiksuj wszystko na gładko.
Upieczone cukinie podaj polane sosem szczypiorkowym, posypane szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili. Smacznego!
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.