Burgery wołowe zapiekane w cieście francuskim z serem i warzywami

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki na 4 porcje

  • 4 burgery wołowe ZM Warmia (2 opakowania)
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 4 solidne łyżki majonezu
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • 1 jajo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (termo obieg).
Na dużej blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż płat ciasta francuskiego. Ciasto podziel na cztery równe części. Na każdej części ułóż na środku plasterek sera. Na ser połóż
burgera wołowego. Na burgera posmaruj majonez szczypiorkowy (majonez wymieszany ze szczypiorkiem). Na majonez ułóż plaster pomidora i cebulki. Znów posmaruj majonezem, połóż
kolejny plasterek sera i przykryj kolejnym płatem ciasta francuskiego. Zlep mocno brzegi, tworząc sakiewkę. Każdą tak przygotowaną sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz 20 minut w 200 stopniach C.

Podawaj z ulubionym sosem lub na samo.

Najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.