Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki na 4 porcje:

• 4 pętka kiełbasy białej  surowej ZM Warmia
• 6 ziemniaków
• 3 marchewki
• 4 ugotowane buraki
• 1 czerwona papryka
• 1 czerwona cebula
• 1 biała cebula
• 1 kawałek pora (biała część)
• gałązka pomidorków koktajlowych
• świeża natka pietruszki
• 5 łyżek oleju rzepakowego

• Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku, ½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka.

Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.

Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂