SKŁADNIKI
- wołowina – udziec b/k 0,5 kg
- chleb razowy – kilka kromek
- słonina wędzona z Warmii – 200 g
- cebule – 4 szt.
- smalec do smażenia
- parówkowa z Warmii – 2 szt.
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso porcjujemy i rozbijamy. Chleb moczymy w wodzie, następnie łączymy z drobno pokrojoną słoniną i dobrze wyrabiamy.
Drobno siekamy 2 cebule i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone parówki i smażymy przez chwilę, ściągamy z ognia i dodajemy musztardę.
Gotową masą smarujemy mięso, wykładamy na nie masę z chleba i słoniny, mocno zawijamy i spinamy wykałaczką.
Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu, na którym następnie smażymy 2 cebule, pokrojone w piórka.
Zrazy układamy ściśle w garnku dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i zalewamy wodą lub bulionem.
Całość dusimy ok. 1,5 godziny . Podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego !