Kiełbasa żywiecka podsuszana jest niezwykle charakterystyczna w smaku, który jest efektem doskonałej jakości mięsa wieprzowego.
ZM „Warmia” do przygotowania każdych 100 gram kiełbasy potrzebują 1o5 gram mięsa. Przed połączeniem zostaje ono średnio rozdrobnione. Następnie przyprawione aromatycznymi przyprawami i umieszczone w osłonkach białkowych. Tak przygotowane kawałki poddawane są najpierw wędzeniu, a następnie parzeniu i podsuszaniu. Podsuszanie, choć redukuje soczystość kiełbasy, wydobywa z niej niezwykłą głębię smaku. Plastry kiełbasy doskonale komponują się na kanapkach czy tostach.
100 g produktu wyprodukowano ze 105 g mięsa wieprzowego
.
.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
energia 962 kJ/ 231 kcal,
tłuszcz 16 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g,
węglowodany 1,6 g w tym cukry 0,7 g,
białko 20 g, sól 2,3 g