Sałatka z kalafiorem i wołowiną

PRZYSTAWKI
SKŁADNIKI

• wołowina dojrzwająca – antrykot / rostbef,
• szpinak,
• kalafior,
• orzechy włoskie,
• pomidory koktajlowe,
• rzodkiewka,
• ilość dobrać wg uznania.

Sos 1 porcja:
• 1 łyżka octu balsamicznego,
• 1 łyżka miodu,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• ½ ząbka czosnku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy, odcedzamy, a następnie prażymy na patelni razem z orzechami włoskimi. Wołowinę smażymy / grillujemy ok. 2 min. z każdej strony. Następnie odstawiamy na ok. 1 min, aby mięso odpoczęło.
W tym czasie układamy na talerzu szpinak, pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę, dodajemy różyczki kalafiora i orzechy, na wierzchu sałatki wykładamy wołowinę. Wszystko polewamy sosem.

Smacznego!