SKŁADNIKI
- 2 wolno-gotowane golonki „Warmia”
- 400g śliwek
- 200g pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2-3 łyżki cukru
- Pęczek natki pietruszki
- Ok 30 ml octu winnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wolno-gotowaną golonkę wyjąć z opakowania i umieścić w piekarniku – 180 C ok 20 minut.
- Cebulę pokroić w piórka, pomidory i śliwki w równe cząstki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Na patelni przygotować karmel wolno podgrzewając cukier. Do powstałego karmelu dodać cebulę i po chwili imbir, czosnek i resztę składników. Całość dusić ok 15 minut. Lekko odparowany sos fin lanie doprawić do smaku i połączyć z siekaną natką. Polać podgrzaną golonkę.
Smacznego!
Materiał powstał przy współpracy z : kucharzem Tomaszem Królikowskim