Glazurowana golonka w ciemnym sosie z warzywami z woka

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 2 wolno-gotowane golonki
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • Ok 150g brokułów gałązkowych
  • ¼ główki kapusty pekińskiej
  • 1 kapusta bok – choi

Sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka pasty chilli
  • Ok 50ml wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Golonkę wyjąć z opakowania i umieścić w naczyniu na rozgrzanym grillu lub w piekarniku
  2. Składniki sosu połączyć w miseczce i dodać odrobinę wody.
  3. Warzywa pokroić w podobnej wielkości cząstki i zaczynając od cebuli (najtwardszych składników) szybko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Po kolei dodać kolejne warzywa kończąc na delikatnej sałacie. Całość połączyć z przygotowanym sosem – smażyć. jeszcze przez 30 sekund. Podać z golonką o polać całość powstałym sosem.

Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z : kucharzem Tomaszem Królikowskim