Pieczona golonka z purée ziemniaczanym i musztardą jabłkową

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 2 wolno-gotowane golonki „Warmia”
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • Ok 50ml śmietanki 30%
  • Ok 250g kiszonej czerwonej kapusty

Musztarda:

  • 1 twarde i kwaśne jabłko
  • 100g gorczycy
  • Ok 240ml wody
  • Ok 80 ml octu winnego
  • 30ml oleju
  • 1-2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wolno-gotowaną golonkę wyjąć z opakowania i umieścić w piekarniku – 180 C ok 20 minut.
  2. Cebulę pokroić w piórka, pomidory i śliwki w równe cząstki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  3. Na patelni przygotować karmel wolno podgrzewając cukier. Do powstałego karmelu dodać cebulę i po chwili imbir, czosnek i resztę składników. Całość dusić ok 15 minut. Lekko odparowany sos fin lanie doprawić do smaku i połączyć z siekaną natką. Polać podgrzaną golonkę.

Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z : kucharzem Tomaszem Królikowskim