Carpaccio z buraka z wolno gotowanym filetem z kaczki w sosie borówkowym
DANIA GŁÓWNE15 minut
2
Drukuj przepis
Udostępnij
SKŁADNIKI
- 1 filet z kaczki wolno gotowany ZM Warmia
- 4 małe buraczki (ugotowane lub pieczone)
- Świeże borówki
- Filety z pomarańczy (wycięte z miąższu)
- Płatki parmezanu
- Ser z czerwonym winem lub ser feta (opcjonalnie)
- Prażone, pokruszone pistacje
- Kapary
- Sos borówkowy (z opakowania kaczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pierś z kaczki wyjmij z woreczka i ułóż na blaszce. Piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 10–15 minut w 180°C, aż skórka się zarumieni).
- W międzyczasie pokrój buraczki w bardzo cienkie plastry (najlepiej na mandolinie lub nożem do carpaccio).
- Z pomarańczy wytnij filety – bez błon i pestek.
- Na dużym talerzu ułóż plasterki buraka jako bazę. Na nich rozłóż filety z pomarańczy, kilka świeżych borówek, kapary, płatki parmezanu i ewentualnie kawałeczki sera z czerwonym winem lub fety.
- Upieczoną pierś z kaczki pokrój w cienkie plastry i ułóż na przygotowanej kompozycji.
- Całość polej sosem borówkowym i posyp pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król, blogerką kulinarną Sajkofanka Smaku