Carpaccio z buraka z wolno gotowanym filetem z kaczki w sosie borówkowym

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 filet z kaczki wolno gotowany ZM Warmia
  • 4 małe buraczki (ugotowane lub pieczone)
  • Świeże borówki
  • Filety z pomarańczy (wycięte z miąższu)
  • Płatki parmezanu
  • Ser z czerwonym winem lub ser feta (opcjonalnie)
  • Prażone, pokruszone pistacje
  • Kapary
  • Sos borówkowy (z opakowania kaczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Pierś z kaczki wyjmij z woreczka i ułóż na blaszce. Piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 10–15 minut w 180°C, aż skórka się zarumieni).
  2. W międzyczasie pokrój buraczki w bardzo cienkie plastry (najlepiej na mandolinie lub nożem do carpaccio).
  3. Z pomarańczy wytnij filety – bez błon i pestek.
  4. Na dużym talerzu ułóż plasterki buraka jako bazę. Na nich rozłóż filety z pomarańczy, kilka świeżych borówek, kapary, płatki parmezanu i ewentualnie kawałeczki sera z czerwonym winem lub fety.
  5. Upieczoną pierś z kaczki pokrój w cienkie plastry i ułóż na przygotowanej kompozycji.
  6. Całość polej sosem borówkowym i posyp pokruszonymi pistacjami.

Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król, blogerką kulinarną Sajkofanka Smaku