Boczek wolno gotowany w glazurze azjatyckiej

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • Boczek wolno gotowany ZM Warmia
  • Ryż jaśminowy (do podania)
  • Prażony sezam
  • Dymka lub natka pietruszki (do dekoracji)

Składniki na glazurę:

  • Miód – 30 g
  • Sos sojowy – 10 g
  • Ocet ryżowy – 15 g
  • Olej sezamowy – 10 g
  • Ocet balsamiczny – 15 g
  • Słodka papryka – 3 g
  • Chili / pieprz cayenne – 1 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Boczek wolno gotowany wyjmij z woreczka i pokrój w grube plastry.
  2. Rozgrzej suchą patelnię i obsmaż plastry boczku z obu stron, aż tłuszcz się wytopi, a mięso się przyrumieni.
  3. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni.
  4. Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w miseczce. Wlej na boczek przygotowaną glazurę i podsmaż całość po 1–2 minuty z każdej strony, aż marynata odparuje i zamieni się w błyszczącą, klejącą glazurę.
  5. Podawaj z gorącym ryżem jaśminowym, posypany prażonym sezamem i świeżą dymką lub natką pietruszki.

Smacznego!

 

Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król