SKŁADNIKI
- Boczek wolno gotowany ZM Warmia
- Ryż jaśminowy (do podania)
- Prażony sezam
- Dymka lub natka pietruszki (do dekoracji)
Składniki na glazurę:
- Miód – 30 g
- Sos sojowy – 10 g
- Ocet ryżowy – 15 g
- Olej sezamowy – 10 g
- Ocet balsamiczny – 15 g
- Słodka papryka – 3 g
- Chili / pieprz cayenne – 1 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Boczek wolno gotowany wyjmij z woreczka i pokrój w grube plastry.
- Rozgrzej suchą patelnię i obsmaż plastry boczku z obu stron, aż tłuszcz się wytopi, a mięso się przyrumieni.
- Usuń nadmiar tłuszczu z patelni.
- Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w miseczce. Wlej na boczek przygotowaną glazurę i podsmaż całość po 1–2 minuty z każdej strony, aż marynata odparuje i zamieni się w błyszczącą, klejącą glazurę.
- Podawaj z gorącym ryżem jaśminowym, posypany prażonym sezamem i świeżą dymką lub natką pietruszki.
Smacznego!
Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król