W czarodziejskie kuchni Pana Kleksa – Filet z kurczaka zapiekany w sosie brokułowo-cytrynowo-serowym
DANIA GŁÓWNE- 20 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
Receptura na dwie porcję:
– 1 opakowanie fileta z kurczaka wolno gotowanego ZM Warmia
– 1 świeży brokuł, podzielony na drobne różyczki
– 150 g tartego sera mozzarella
Zalewa:
– 100 ml mleka
– 1 jajo
– sól i pieprz
– skórka otarta z ½ cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet z kurczaka wyjąć z opakowania i pokroić w 1 cm plastry.
- Ułożyć plastry fileta w naczyniu żaroodpornym.
- Różyczki brokuła wrzucić na 4 minuty do wrzącej, wody z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Zahartować pod zimną wodą, żeby zachować kolor.
- Brokuła ułożyć na filet z kurczaka, a następnie zalać sosem na bazie mleka, jaja, skórki z cytryny. Posypać serem.
- Włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut (termoobieg). Podawać od razu po przygotowaniu J
Smacznego!
.
.
Materiał powstał przy współpracy z Panią Nataszą Rozmus Król – Sajkofanką Smaku – Blogerką kulinarną