W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Gulasz wołowy zapiekany pod plastrami ziemniaków

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

– 1 opakowanie gulaszu wolno gotowanego ZM Warmia

– 200 g czerwonej fasoli z puszki

– 50 g czekolady deserowej

– ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej

– 8 ziemniaków

Sos:

– 1 jajo

– 200 ml śmietanki 30%

– 1 łyżeczki przyprawy do ziemniaków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzamy.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plasterki ziemniaków.
  3. Na plasterki wykładamy mięso, dodajemy czerwoną fasolę konserwową i czekoladę deserową.
  4. Układamy kolejną warstwę ziemniaków.
  5. W naczyniu łączymy: jajo, śmietankę i przyprawę. Zalewamy sosem zapiekankę.
  6. Zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach C.

.

.

Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król

Montaż video: Łukasz Pączkowski