W czarodziejskiej kuchni Pana Kleksa – Gulasz wołowy zapiekany pod plastrami ziemniaków
DANIA GŁÓWNE- 20 minut
- 4
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
– 1 opakowanie gulaszu wolno gotowanego ZM Warmia
– 200 g czerwonej fasoli z puszki
– 50 g czekolady deserowej
– ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
– 8 ziemniaków
Sos:
– 1 jajo
– 200 ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plasterki ziemniaków.
- Na plasterki wykładamy mięso, dodajemy czerwoną fasolę konserwową i czekoladę deserową.
- Układamy kolejną warstwę ziemniaków.
- W naczyniu łączymy: jajo, śmietankę i przyprawę. Zalewamy sosem zapiekankę.
- Zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach C.
.
.
Materiał powstał przy współpracy z : Nataszą Rozmus Król
Montaż video: Łukasz Pączkowski