Łopatka wieprzowa wolno gotowana w pomidorowym sosie z oliwkami, suszonymi pomidorami i soczewicą

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie wieprzowiny wolno gotowanej ZM Warmia (500g)
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki lub pulpy pomidorowej
  • 10 oliwek zielonych
  • dwie garści pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych w paski
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na patelnię wyjąć z opakowania mięso razem z zalewą z woreczka. Dodać czerwoną soczewicę, zalać szklanką wody lub bulionu warzywnego. Gotować powoli na małym ogniu przez 8 minut. Gdy wodą odparuje dodać pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwki, paseczki suszonych pomidorów. Doprawić ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

Współpraca:

Natasza Rozmus-Król

www.sajkofankasmaku.pl