Domowy kebab z łopatką wieprzową wolno gotowaną

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie łopatki wieprzowej wolno gotowanej ZM Warmia
  • opakowanie gotowych bułeczek pita (4-6 sztuk)
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
  • zielony ogórek,
  • pomidor malinowy,
  • sałata lodowa lub mix sałat,
  • ser feta,
  • czerwona cebulka

Domowy sos czosnkowy: 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży posiekany ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • Opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bułeczki przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Mięso wyjmij w woreczka prosto na patelnię. Rozdziel za pomocą szpatułki. Podgrzewaj, aż zacznie się rumienić. Dopraw teraz przyprawą kebab-gyros. Mięso powinno być mocno przysmażone, jak to w kebabie!

 

Przygotuj teraz sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, odrobinę cukru i kilka listków świeżej bazylii. Dokładnie wymieszaj.

Bułeczkę przekrój na pół, ale nie do końca, tworząc sakiewkę. Wewnętrzne strony bułeczki posmaruj sosem czosnkowym. Następnie ułóż sałatę, podsmażone mięso, ogórka pokrojonego w pół plasterki, pomidora pokrojonego w półplasterki, cebulkę czerwoną pokrojoną w piórka. Posyp po wierzchu serem feta i polej sosem czosnkowym. Jedz ze smakiem! Na zdrowie!

 

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.