– 500 g mięsa drobno mielonego z łopatki wieprzowej ZM Warmia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 duża marchewka
– 3 gałązki selera naciowego
– 600 g passaty pomidorowej
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 30 ml półwytrawnego wina czerwonego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka cukru
– 400 g makaronu typu Spaghetti
Dodatkowo: tarty ser grana padano oraz świeża bazylia do podania.
Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną z olejem patelnię. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę i oczyszczonego z włókien, pokrojonego w drobną kosteczkę selera naciowego. Duś około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj teraz mięso mielone, dokładnie rozdziel za pomocą szpatułki. Wymieszaj. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Duś wszystko na małym ogniu około 5 minut bez przykrycia, a później przez około 30-45 minut pod przykryciem. Pamiętaj, żeby raz na jakiś czas mieszać sos.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Gotowy sos boloński podawaj z makaronem Spaghetti, dużą ilością tartego sera grana padano
i świeżą bazylią. Smacznego!