SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej, pokrojonego w kostkę
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g pieczarek, pokrojonych na cztery
- 2 marchewki pokrojone w większą kostkę, wielkości kawałka pieczarki
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Mięso obtocz w mące. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Smaż na chwilę, aż zamkną się pory i mięso lekko się zrumieni. Podsmażone mięso wrzuć do garnka, zalej wodą lub bulionem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i marchewkę. Dopraw wszystko przyprawami. Duś jeszcze przez 45 minut.
Gulasz podawaj z kaszą jęczmienną i surówką typu colesław.
Smacznego!
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.