SKŁADNIKI
- 1 pętko kiełbasy podwawelskiej ZM Warmia
- 3 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- ½ cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 700 g passaty pomidorowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiełbasę pokrój w plasterki. Paprykę i cebulę pokrój w paseczki. Cukinię pokrój w półplasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Jak kiełbaska się lekko zrumieni dorzuć paprykę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Dopraw wszystko czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, ziarnami kolendry i ziołami. Dodaj passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj. Duś, aż warzywa lekko zmiękną. Podawaj z bagietką lub ryżem.
Smacznego!
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.