Żeberka wolno gotowane zapiekane w kapuście

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie żeberek wolno gotowanych ZM Warmia, pokrojonych na 5 części, bądź jeśli zmieszczą się w naczyniu możesz piec w jednym kawałku
  • 300 g kapusty białej poszatkowanej w cienkie paski
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 1 szklanka wody lub bulionu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. W dużej misce połącz kapustę i cebulę. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj. 2/3 kapusty wyłóż na dno naczynia, na to nałóż żeberka i przykryj je kolejną warstwą kapusty. Zalej wszystko wodą lub bulionem. Przykryj folią aluminiową. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut.

Gotowe żeberka podawaj z kapustą, gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Smacznego!

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.