Zapiekanka z pulpecikami wieprzowymi, makaronem pełnoziarnistym i warzywami
DANIA GŁÓWNE- 35 minut
- 4
- Drukuj przepis
- Udostępnij
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- ½ szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
- 1 opakowanie sera mini mozzarella
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki
Zalewa do zapiekanki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
- Łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- Łyżka stołowa tartego drobno sera grana padano
Marynata do pulpecików:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wrzuć mięso, dodaj przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę mieloną, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Przyprawione mięso ufromuj w małe pulpeciki. Powinno wyjść 12 sztuk.
- Makaron pełnoziarnisty typu świderki ugotuj al dente.
- Kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach: 24 x 24 wysmaruj olejem rzepakowym.
- W naczyniu umieść makaron. Na makaron ułóż pulpecik. Pomiędzy pulpetami umieść kuleczki sera mozzarella i małe pomidorki koktajlowe. Na wierzchu ułóż półplastry cukinii tak, żeby przykryły całą zapiekankę. Gotową zapiekankę zalej zalewą.
- Piecz zapiekankę w 200 stopniach C przez 25 minut.
- Gotową zapiekankę posyp świeżymi ziołami, jak pietruszka i bazylia oraz posyp świeżo tartym serem grana padano.
Smacznego!
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.