Żeberka wolno gotowane pieczone w sosie teryiaki i sezamie

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Receptura na 1 porcję żeberek 0k. 500 g

– 1 opakowanie żeberek wieprzowych wolno gotowanych ZM Warmia
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki gęstego sosu teryiaki
– 1 łyżka sezamu białego

Ziemniaczki:

– 3 duże ziemniaki
– 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Surówka z buraczków:

– 3 buraki gotowane
– 1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżeczka octu jabłkowego
– świeżo mielony pieprz
– szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żeberka natrzeć olejem rzepakowym. Włożyć do folii aluminiowej, zawinąć. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.

Po tym czasie otworzyć folię i posmarować żeberka gęstym sosem teryiaki oraz
posypać sezamem. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C.

Dołożyć ziemniaczki pokrojone w ósemki, posmarowane olejem i posypane ziołami.

Piec równocześnie ziemniaki i odkryte żeberka jeszcze przez 20 minut.

Podawać z gotowanymi buraczkami, startymi na grubych oczkach.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.