Żeberka wolno gotowane pieczone w sosie teryiaki i sezamie
DANIA GŁÓWNE- 30 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Receptura na 1 porcję żeberek 0k. 500 g
– 1 opakowanie żeberek wieprzowych wolno gotowanych ZM Warmia
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki gęstego sosu teryiaki
– 1 łyżka sezamu białego
Ziemniaczki:
– 3 duże ziemniaki
– 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
– 1 łyżka oleju rzepakowego
Surówka z buraczków:
– 3 buraki gotowane
– 1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżeczka octu jabłkowego
– świeżo mielony pieprz
– szczypta soli
Żeberka natrzeć olejem rzepakowym. Włożyć do folii aluminiowej, zawinąć. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.
Po tym czasie otworzyć folię i posmarować żeberka gęstym sosem teryiaki oraz
posypać sezamem. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C.
Dołożyć ziemniaczki pokrojone w ósemki, posmarowane olejem i posypane ziołami.
Piec równocześnie ziemniaki i odkryte żeberka jeszcze przez 20 minut.
Podawać z gotowanymi buraczkami, startymi na grubych oczkach.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.