· kiełbaski wieprzowe ZM Warmia (podwawelska, kiełbaski myśliwego, kiełbasa śląska ekstra)
· 1 cebula
· 100 g marchewki
· 100 g selera naciowego
· 100 g pora (biała część)
· 500 g ziemniaków
· 550 ml buliony warzywnego
· 150 g śmietany 30 %
· Pieprz, sól do smaku
· Świeży koperek do podania
Kiełbaski pokroić w plasterki.
Marchewkę i ziemniaczki pokroić w kosteczkę równej wielkości.
Selera naciowego obrać, pokroić w plasterki. Pora oczyścić pokroić w plasterki.
Cebulkę pokroić w kosteczkę.
W garnku zeszklić lekko cebulkę, podlewając wodą. Dodać bulion. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki, marchewkę, pora i selera naciowego. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać śmietankę, kiełbaski i doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę razem pogotować. Podawać z dużą ilością świeżo siekanego koperku. Smacznego!
.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.