Zaczyn drożdżowy:
- 45 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki cukru
- 50 ml ciepłego mleka
Ciasto na ślimaczki:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajo rozmiar L
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka soli
- gotowy zaczyn drożdżowy
- 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Farsz:
- 8 parówek ZM Warmia mogą być z szynki lub maślane
- 200 g tartego sera mozzarella
- 200 ml passaty pomidorowej z ziołami
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie posyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto passatą pomidorową wymieszaną z ziołami, poukładaj pokrojone w plasterki parówki, posyp tartym serem mozzarella. Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 3cm kawałki. Układaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdego ślimaczka przed pieczeniem posmaruj oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg).
Podawaj z ulubionym sosem, ketchupem, bądź oliwą z oliwek. Smacznego!
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.