Omlet śniadaniowy z warzywami i kiełbasą szynkową

ŚNIADANIE
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 100 g kiełbasy szynkowej ZM Warmia
  • ½ czerwonej papryki
  • Trzy garści świeżego szpinaku
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 5 jaj
  • ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki tartego sera (najlepiej Cheddar)

 

Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbasę szynową pokroić w plastry, a następnie w drobną kostkę. W taką samą kosteczkę pokroić czerwoną paprykę. Tak przygotowane składniki wrzucić na rozgrzaną z tłuszczem patelnię. Smażyć chwilę, aż szynka i papryka będą lekko rumiane. Dodać posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, szpinak i kukurydzę. Chwilę razem smażyć.

W miseczce rozbić jaja. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według uznania.
Jaja podbić nieco, by były lekko napowietrzone (będą widoczne charakterystyczne bąble powietrza). Tak przygotowaną masą jajeczną zalać farsz na patelni. Przykryć całość przykrywką, takiej wielkości, by przykryła całą patelnię. Zmniejszyć płomień i smażyć na wolnym ogniu około 8 minut. Po tym czasie posypać omlet startym serem i smażyć pod przykryciem jeszcze około 2-3 minuty, aż jaja będą całkowicie ścięte. Gotowe!

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.