SKŁADNIKI
Składniki:
- 2 pętka kiełbasek suchych ZM Warmia
- ½ opakowania świeżej rukoli
- 24 sztuki pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie okrągłego sera pleśniowego typu Camembert (kroimy na 12 trójkącików)
- 12 oliwek zielonych (mogą być faszerowane czosnkiem)
- 24 małe buraczki okrągłe (można użyć dużych – wtedy wystarczą 4 sztuki, które można pokroić na plastry, bądź w kosteczkę)
- prażone ziarno sezamu do obtoczenia buraczków
Składniki na dressing:
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka przegotowanej, letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W małych miseczkach, bądź na specjalnych naczyniach w stylu finger food ułożyć liście rukoli. W każdym naczyniu na listki rukoli ułożyć dwa pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, dwa małe buraczki, posypane ziarnami prażonego sezamu, jedną oliwkę, trójkącik wykrojony z okrągłego sera typu Camembert oraz 4-5 plasterków kiełbasek suchych ZM Warmia. Przed podaniem każdą sałatkę polać sosem balsamiczno-miodowym, uprzednio przez nas przygotowanym.
Smacznego!