Tagliatelle z kiełbasą szynkową, suszonymi pomidorami, oliwkami i szpinakiem
DANIA GŁÓWNE- 30 minut
- 2
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Składniki:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 150 g kiełbasy szynowej ZM Warmia
- 12 połówek pomidorów suszonych z zalewy
- 4 garści świeżego szpinaku
- 12 sztuk czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki serka mascarpone
- 6 łyżek oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach
- 4 łyżki świeżo tartego sera Pecorino Romano lub Parmezanu
- Świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (czas gotowania sprawdzać najlepiej
na opakowaniu makaronu producenta, każdy ma inny).
Na desce pokroić w kosteczkę kiełbasę szynkową, zaś suszone pomidory pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Jest ona bardzo aromatyczna, przez co nie trzeba już używać przypraw. Na rozgrzaną lekko oliwę wrzucić kiełbaskę szynkową, suszone pomidory i szpinak. Chwilę razem przesmażyć, aż nasza szynkowa lekko się zarumieni. Dodać posiekany czosnek, pokrojone
w plastry oliwki i natkę pietruszki. Do tak przygotowanego farszu dodać makaron, a następnie serek mascarpone. Zmniejszyć płomień, dokładnie wymieszać, by makaron oblepił serek i pozostałe składniki. Na koniec dodać jeszcze 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych i lekko wymieszać.
Serwować na talerze. Każdą porcję posypać świeżo tartym serem Pecorino Romano lub Parmezanem. Udekorować natka pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
.
.
.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.