Skrzydełka drobiowe w słodko-ostrej marynacie

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka ZM Warmia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu worchester
  • 10 łyżek miodu najlepiej o lekko płynnej konsystencji
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 świeża papryczka chili
  • Świeżo mielony pieprz
  • sok z ½ limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej cebulki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: W jednej misce wymieszaj: sos sojowy i sos worchester, powidła śliwkowe, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, słodką paprykę mieloną, olej i wyciśnięty sok z limonki.

 

Skrzydełka oczyść, natrzyj dobrze marynatą. Wstaw na noc do lodówki.

 

Następnego dnia wyjmij skrzydełka z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka ułóż w żaroodpornym naczyniu, bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 2 godziny pod przykryciem. Możesz przykryć folią aluminiową, bądź przykrywką pasującą do naczynia.

Po 2 godzinach zdejmij przykrycie i piecz skrzydełka jeszcze przez 35 minut, aż będą pięknie skarmelizowane. Skrzydełka posyp tak jak lubisz prażonym sezamem i posiekaną kolendrą.

 

Podawaj z kaszą kuskus wymieszaną ze świeżą miętą i kaparami oraz sosem jogurtowo-miętowym (jogurt naturalny wymieszaj ze świeżo siekaną miętą).

Smacznego!

.

.

.

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku, która jest również autorką zdjęć potrawy.