Smażone kiełbaski rusztowe z makaronem i warzywami

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Składniki na 3 porcje:

  • 10 pętek kiełbasek rusztowych
  • 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
  • dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
  • dwa ząbki czosnku
  • 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • około 50 g świeżo startego parmigiano reggiano
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • garść świeżo siekanego szczypiorku
  • łyżka nasion czarnuszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnię.

Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem podsmażyć na rumiano.

Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.

Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.

Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.

Podawać na talerze. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.

***

Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką kulinarną Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy.