Burgery ZM”Warmia” – 4 opakowania
Domowe bułeczki do burgerów. Receptura na 9 bułeczek:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 30 g świeżych drożdży
- 25 g cukru
- solidna szczypta soli
- 60 g masła (rozpuszczonego)
- Czarny sezam do posypania
Sos:
- ½ posiekanej albo porwanej drobno sałaty lodowej
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
- ½ białej cebulki pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 2 łyżki stołowe ketchupu
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 2 czerwone cebule
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki octu balsamicznego 6%
- 1 kopiasta łyżka masła
Przygotowanie – bułeczki:
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- Przygotuj rozczyn z drożdży: do miseczki pokrusz drożdże w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i 2 łyżeczek ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzyj, aż powstanie płynna masa.
- W mące zrób wgłębienie, nalej rozczyn. Odstaw do wyrastania na 30 minut.
- Po tym czasie dodaj żółtko, rozpuszczone, ostudzone masło, pozostałą ilość letniego mleka i sól. Zagnieć wszystko dokładnie, aż ciasto będzie gładkie. W razie czego dosyp mąkę.
- Do miski obsypanej mąką włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrastania.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i uformuj długi wałeczek, z którego wytnij nożem dziewięć kawałków, z których uformujesz bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem i posyp ziarnami czarnego sezamu. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz na rumiano przez 20 minut.
Przygotowanie – konfitura z cebulki:
Cebulkę pokrój w piórka i wrzuć do rondelka. Dodaj sól, cukier. Duś na wolnym ogniu około 10 minut, dodaj ocet balsamiczny. Duś jeszcze 5 minut i dodaj masło. Przełóż konfiturę do słoiczka. Cebulka powinna się do siebie kleić.
Przygotowanie – burgery:
Na grilla ułóż burgery wołowe i bułeczki przekrojone na pół. Kiedy bułeczki będą ciepłe, a kotlet odpowiednio wysmażony, złóż burgera. Na spód bułeczki daj autorski sos, następnie liść sałaty, grillowany kotlet wołowy Warmia, plaster sera, plastry ogórka kiszonego, konfiturę z czerwonej cebuli. Wszystko przykryj drugą częścią bułeczki posmarowanej sosem. Jedz!
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂