Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami
GRILL- 45 minut
- 8
- Drukuj przepis
- Udostępnij
Marynata do karkówki:
- 1 kg mięsa z karkówki Warmia
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu Teryiaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki stołowe miodu lejącego
- 2 łyżki musztardy
- 2 cm korzeń świeżego imbiru½ łyżeczki słodkiej papryki
Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.
Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości. Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Szaszłyki można przygotować rwónież w piekarniku i usmażyć na patelni grillowej.
Przepis na to danie jest efektem współpracy ZM „Warmia” z Panią Nataszą Rozmus-Król, Blogerką Sajkofanką Smaku :), która jest również autorką zdjęć potrawy. 🙂