Żurek

ZUPY
SKŁADNIKI
  • 80 dag białej kiełbasy ZM „Warmia”
  • 20-30 dag boczku wędzonego łuskanego z ZM „Warmia”
  • 2 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l zakwasu na żurek ( może być gotowy)
  • 2 suszone  grzybki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • do smaku: pierz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Warzywa oczyścić, wymyć, pokroić w duże kawałki, włożyć do garnka razem z kiełbasą, boczkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i grzybkami, zalać zimną wodą i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. ½ h).  Jeżeli podczas gotowania woda trochę odparuje to należy ją uzupełnić.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju
  • Z wywaru wyjąc warzywa, kiełbasę i boczek. Wlać zakwas zagotować. Pokrojony boczek, zeszkloną cebulkę, czosnek oraz majeranek, dodać do garnka, przyprawić solą i pieprzem.

Są również przepisy, które polecają dołożyć 1 łyżkę utartego chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy. Ale to już według uznania.

Żurek podajemy z wcześniej ugotowaną białą kiełbasą, możemy również dodać ugotowane jajka.