Dlaczego warto jeść wołowinę?
25 marca 2020WOŁOWINA TO:
- Źródło żelaza. Ze względu na największą wśród mięs zawartość tego pierwiastka zaleca się spożywanie czerwonego mięsa zwłaszcza przez kobiety w ciąży i dzieci.
- Źródło witamin, zwłaszcza z grupy B. Zawiera duże ilości witaminy B6 usprawniającej metabolizm, magazynującej zasoby energii, poprawiającej odporność i funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminę B12, która przeciwdziała niedokrwistości.
- Zasoby wysokowartościowego białka. Białko, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety.
- Źródło potasu, magnezu i cynku. Pierwiastki te usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, odżywiają kości, decydują o właściwym funkcjonowaniu mięśni oraz stawów.
- Jedno z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Mięso wołowe zawiera kwas linolowy, który pomaga oczyścić krew z toksyn i dodatkowo redukuje tkankę tłuszczową.
- Dostawca L-karnityny. Stosowana w lecznictwie przy niewydolności krążenia, chorobie wieńcowej, miażdżycy , a także wspiera terapię otyłości.
- Źródło kreatyny. Poprawia wydolność i sprawność fizyczną.