SKŁADNIKI
- 4 plastry wołowiny z łopatki
- 4 łyżeki musztardy
- 2 ogórki kiszone (pokrojony wzdłuż na ćwiartki)
- 4 plastry boczku (surowy lub wędzony)
- 1 papryka czerwona
- mąka do obtoczenie roladek
- 1litr bulionu
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- klarowane masło do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso tłuczemy za pomocą tłuczka, doprawiamy pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Odstawiamy na min. 1 godzinę
- Boczek delikatnie rozbjamy za pomocą tłuczka i rozkładamy na mięsie
- Układamy 1-2 kawałki kiszonego ogórka oraz papryki
- Zawijamy mięso w roladkę i ściśle zawiązujemy grubą nitką
- Roladki obtaczamy w mące
- W wyższym garnku obsmażamy roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut, na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła, aż do zrumienienia.
- Zmniejszamy ogień do minimum, zalewamy rolady bulionem i dodajemy szczyptę soli, liść laurowy, ziele angielskie
- Gotujemy pod przykryciem, żeby sos delikatnie pyrkał, przez ok 1,5-2 godziny.
- Gotowe roladki serwujemy np. z ugotowanymi kluskami śląskimi i sosem grzybowym (sos przygotowujemy na bazie sosu powstałego z duszenia roladek)
Danie przygotowali uczniowie Zespołu Szkół im. K.C. Mrongowiusza w Olsztynku.