Dzyndzałki warmińskie z wołowiną

DANIA GŁÓWNE
SKŁADNIKI

Farsz:

  • mięso wołowe: udziec, łopatka, gulaszowe – 0,5 kg,
  • słonina 0,15 kg,
  • cebula 1 szt.,
  • jajko 1 szt.,
  • czosnek 2 ząbki,
  • pieprz czarny mielony,
  • majeranek.

Ciasto:

  • mąka pszenna 0,7 kg,
  • mąka orkiszowa 0,3 kg,
  • jajko 2 szt.,
  • gorąca woda,
  • olej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Farsz:
Mięso mielimy ze słoniną, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy ją do mięsa, czosnek siekamy drobno i łączymy z mięsem, dodajemy jajko, pieprz i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto:
mąkę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, mieszamy, dodajemy jajka, olej i dobrze wyrabiamy. Następnie cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, sklejamy pierożki. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię ( w zależności od ich wielkości).
Okraszamy boczkiem lub cebulką.

Smacznego!